פטנט: מדוע הוא הכרחי ואיך רושמים אותו נכון?
עו"ד עמית כהן
באילו מקרים רושמים פטנט? מה צריך להבין בכדי לעשות זאת? ולמי הולכים? סדרת מאמרים חדשה עונה על השאלות העיקריות בתחום
באופן דומה לגדר גבול של מדינה, אם רוצים להגן ביעילות על טכנולוגיה, יש לגדר אותה באמצעות מספר רב של פטנטים שימנעו את השימוש בה ללא רשות הבעלים, כלומר - ללא רישיון
מי שאי פעם עסק, או ניסה לעסוק, ביזמות טכנולוגית בוודאי נתקל לא אחת בשאלה: "הגשת כבר בקשת פטנט?" בשלב זה, רבים מהיזמים רצים לחפש לעצמם עורך פטנטים ומגלים שמדובר בהוצאה כספית גדולה. הם לומדים שמרבית עורכי הפטנטים גובים סכומים גבוהים כשכר טרחה, בדרך כלל לפי תעריף שעתי, אולם קיימים גם עורכי פטנטים שגובים עלות שנראית נמוכה בהרבה (לעתים כרבע). הסיבה לפערים הענקיים אינה ברורה להם.
האם זה מוצדק? בשלב זה היזמים שומעים בדרך כלל את המושג Provisional patent application (בקשת פטנט ארעית) ולעתים מתלווה אליו הצעה לכתוב עבורם בקשה שכזו בזול.
בסופו של דבר, היזם בוחר עורך פטנטים, מתאר לו את האמצאה (כך נכתב בחוק הפטנטים, ולא המצאה), ומבקש שיגן עליה מפני גניבה. עורך הפטנטים כותב עבורו בקשת פטנט באנגלית מוזרה, שמי שאינו מיומן מתקשה להבין, ובטח שאינו מבין את הדרך והסיבה שהבקשה מספקת הגנה לאמצאה. ומכיוון שקשה להבין, קשה גם להעריך את רמתו ויכולותיו של עורך הפטנטים. ליזם אין, למעשה, דרך להבחין בהבדל בין עורך פטנטים בעלות נמוכה לבין כזה שגובה פי ארבעה, והוא לא יודע אם השירות שקבל תואם את רמת התשלום ששילם ואם הוא מספק את הסחורה.
להמשך הכתבה