בני הדור השני, שהוריהם היו תינוקות בזמן השואה, סובלים מהפרעות קשות יותר של סכיזופרניה
פרופ' סטיבן לוין
אין הבדלים בסיכון לפתח סכיזופרניה בקרב בני הדור השני לשואה בהשוואה לאלה שהוריהם לא נחשפו לשואה, כך, עולה ממחקר חדש שנערך באוניברסיטה. עם זאת, כאשר בחנו החוקרים תתי קבוצות נמצא כי בני הדור השני שהוריהם היו תינוקות בזמן השואה דווקא כן היו בסיכון גבוה יותר לסבול מהפרעות קשות יותר של המחלה. "ניתן לייחס תוצאות אלו למנגנונים אפיגנטים שאינם נובעים משינוי בקוד הגנטי של התא אך עוברים בתורשה בדרך מסוימת", אמר פרופ' סטיבן לוין שערך את המחקר.
סוגיית ההשפעות של החשיפה לשואה על בני הדור השני היא סוגיה שנמצאת במחלוקת בין החוקרים, כאשר יש מחקרים שמצאו השפעות טראומתיות על בני הדור השני, לעומת אחרים שטוענים שאין השפעות – או לפחות, לא בכל התחומים. במחקר קודם, שפורסם השנה, מצאו פרופ' לוין ועמיתיו כי אנשים שחוו את השואה היו בסיכון גבוה יותר לפתח סכיזופרניה וכעת ביקשו החוקרים לבדוק האם החשיפה לשואה קשורה למחלת הסכיזופרניה גם בקרב בני הדור השני. הבשורה החיובית היא שברמת הקבוצה הכוללת – לא נמצאו הבדלים בין הסיכון לפתח סכיזופרניה בין מי שהוריהם חוו את השואה לבין אלה שהוריהם לא חוו את השואה.
כמו כן, בקרב אלה שכן פיתחו את המחלה – לא נמצאו הבדלים בעוצמת המחלה בין בני הדור השני לשואה לבין אלה שהוריהם לא חוו אותה ועלו לישראל עוד לפני כן. המחקר, שנערך על ידי פרופ' סטיבן לוין ופרופ' יצחק לבב מהחוג לבריאות נפש קהילתית באוניברסיטה, גב' אינה פוגצ'וב, גב' רינת יופה וגב' יפעת בכר מהמחלקה למידע ואומדן במשרד הבריאות, התבסס על מידע שכלל 51,233 איש שהיגרו לישראל עד שנת 1966 והוא התקיים הודות לשיתוף פעולה עם משרד הפנים ומשרד הבריאות. אוכלוסיית המחקר חולקה לשתי קבוצות: הקבוצה הראשונה כללה את מי שחווה את השואה באופן ישיר, ואילו קבוצת הביקורת היו כאלה שעלו לישראל לפני שהחלה השואה בארץ מוצאם. כל בני הדור השני נולדו בין השנים 1948 – 1989 והיו במעקב עד שנת 2014 בכדי לדעת האם הם סובלים ממחלת הסכיזופרניה או לא. כאמור, בכל הקשור לסיכון להתפרצות המלחה לא נמצאו הבדלים בין הקבוצות, גם כאשר בחנו החוקרים תתי קבוצות שהובחנו זו מזו בגיל שבה חוו ההורים את השואה. אולם כאשר החוקרים בחנו את עוצמת המחלה בקרב אלה שכבר פיתחו סכיזופרניה התברר שיש שתי קבוצות שלהן הסיכון לפתח מחלה חמורה גדול יותר: לחולים בני הדור השני שאמם הייתה ברחם בזמן השואה היה סיכוי גדול פי 1.74 לפתח מחלה בעוצמה חמורה לעומת חולי סכיזופרניה שהוריהם לא נחשפו לשואה. כמו כן, לחולי סכיזופרניה שאמם או אביהם חוו את השואה ברחם או עד גיל שנתיים הסיכון למחלה חמורה היה גדול פי 1.5 לעומת חולים שהוריהם לא חוו את השואה. "הסבר אפשרי לממצא הוא שהחשיפה לשואה בגיל כל כך מוקדם, למעשה ללא שום רשת ביטחון וכמעט בלי יכולת לתווך את הטראומה בגיל כל כך מוקדם, גרם להשפעות עמוקות יותר, שעברו בצורה אפיגנטית לילדים", אמר פרופ' לוין.