google-site-verification: googlef123004bcea29bff.html
top of page

עגבנייה בעור סלק: בריאה יותר, עמידה יותר, סגולה יותר

מדעני מכון ויצמן למדע הצליחו לגרום לצמחי מאכל לייצר פיגמנטים של סלק - וכך לשפר את הערכים התזונתיים והעמידות שלהם



















עגבניות בוסר (למעלה) ובשלות (למטה). צבען של עגבניות רגילות (משמאל) הופך מירוק לאדום כאשר הן מבשילות. העגבניות המהונדסות, לעומת זאת, צבועות בגוונים שונים של אדום-סגול כאשר הן מייצרות בטלאינים (שני משמאל), פיגמנטים אחרים הקרויים אנתוציאנינים (שני מימין), או שני סוגי פיגמנטים אלה יחד (מימין)

עגבניות בוסר (למעלה) ובשלות (למטה). צבען של עגבניות רגילות (משמאל) הופך מירוק לאדום כאשר הן מבשילות. העגבניות המהונדסות, לעומת זאת, צבועות בגוונים שונים של אדום-סגול כאשר הן מייצרות בטלאינים ... 
ראה עוד

חגיגת הצבעים בממלכת הצמחים היא לא רק חגיגה לעיניים. פיגמנטים צבעוניים מושכים חרקים מַאֲבִיקִים אל הפרחים, מגינים על הצמחים מפני מחלות, ומגבירים את הישרדותם בדרכים רבות נוספות. גם עבור בני האדם יש לפיגמנטים אלה ערך רב: הם מועילים לבריאות, ונמצאים בשימוש בתעשיות המזון והתרופות. מחקר חדש במכון ויצמן למדע, אשר פורסם באחרונה בכתב-העת המדעי רשומות האקדמיה הלאומית למדעים של ארה"ב (PNAS), סולל את הדרך לפיתוח יישומים על בסיס בטלאינים – פיגמנטים צמחיים בצבעי אדום-סגול וצהוב.

את הבטלאינים יוצרים בטבע צמחי מאכל מעטים, ובראשם סלק, פירות של קקטוסים (כולל הפרי של צבר מצוי, "סברס"), וכן פרחים מסוימים, כגון בוגנוויליה. הבטלאינים נדירים יחסית בהשוואה לקבוצות אחרות של פיגמנטים צמחיים, ועד כה היה ידוע מעט מאוד על אופן היווצרותם. פרופ' אסף אהרוני מהמחלקה למדעי הצמח והסביבה, וד"ר גיא פולטורק, אז תלמיד מחקר, יחד עם חברי קבוצה נוספים, השתמשו במחקרם בשני צמחים המייצרים בטלאינים: סלק אדום (Beta vulgaris), וצמח המכונה "מלכת הלילה" (לילנית רבגונית, Mirabilis jalapa). באמצעות טכנולוגיות גנומיות מתקדמות הם הצליחו לגלות גן חדש המעורב ביצירת בטלאינים, ומצאו אילו תגובות ביוכימיות הופכות בצמח את חומצת האמינו טירוזין לבטלאינים.


להמשך הכתבה

עגבנייה.jpg
sop-resize-200-מכון ויצמן-7.png
bottom of page